Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-29@14:39:38 GMT

آفت دهان، علل و راه‌هاي درمان آن

تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۱۹۰۶۳۸

آفت دهان، علل و راه‌هاي درمان آن

خبرگزاري آريا - وب سايت نبض ما: آفت دهان به غير از نواحي دهان، لب و گونه ها در نواحي دستگاه تناسلي مردانه و زنانه هم تشکيل مي شود. علت آفت دهان هرچند هنوز کشف نشده است اما راه هايي براي تسکين آن وجود دارد. آفت مکرر معمولا در اکثر اوقات آزار جزئي مي رساند، اما آفت مي تواند در بعضي از افراد نشانه اي از بيماري مهمي باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در چه کساني احتمال ابتلا به آفت بيشتر است
هر فردي ممکن است دچار آفت شود، 20 درصد از جمعيت جهان، يک بار يا بيشتر دچار آف دهان مي شوند. علت آفت دهان معمولا در دوران کودکي و يا کهنسالي روي مي دهد و بيشتر در زنان ديده مي شود. جالب است بدانيد که اگرچه دود سيگار بسياري از مشکلات پوستي و دهاني را بدتر مي کند اما ممکن است، از دهان در برابر آفت ها محافظت کند.
زخم هاي دهاني يا آفت دهان انواع و دلايل مختلفي دارند. علت آفت دهان هنوز شناخته نشده اما از متداول ترين زخم هاست که طي دوره زماني تکرار مي شود. اين آفت ها معمولا بدون هيچ درماني 10 الي 14 روز طول مي کشد تا بهبود يابد. شست و شوي دهان و برخي داروها درد شما را تسکين مي دهند و به زخم شما کمک مي کند تا سريعتر بهبود يابد.
انواع آفت
علت آفت دهان زخم هاي کوچکي است يکي از اين آفت ها، آفت دهان کوچک (مينور) است که رايج ترين نوع آفت است به طوري که در هر 10 نفر از مبتلايان به آفت 8 نفر دچار اين نوع زخم هستند. اين زخم ها کوچک، دايره اي شکل و بيضوي هستند و کمتر از 10 ميلي متر طول دارد. آفت هاي مينور، رنگي متمايل به زرد دارند اما ناحيه اطراف آفت متورم و قرمز رنگ است.
در ناحيه آفت فقط يک آفت ممکن است پيشرفته شود، اما به طور همزمان نهايت پنج آفت در دهان روي مي دهد. علت آفت دهان هرچه باشد بين 7 تا 10 روز طول مي کشد تا درمان شود و اثري از خود باقي نگذارد. اين آفت هاي دهاني معمولا دردناک نيستند.
در آفت ماژور از هر 10 مورد مبتلا به آفت يک مورد به آفت ماژور مبتلا مي شوند. اين بافت ها به 10 ميلي متر قطر و بعضا بيشتر مي شوند. معمولا فقط يک يا دو آفت در لحظه ظاهر مي شود. هر زخم دهاني بين 2 هفته تا چندين ماه زمان مي برد تا درمان شود اما پس از درمان از خود اثري باقي مي گذارد. اين زخم ها ممکن است دردناک باشد و در جويدن غذا مشکل ساز شود.
زخم ويروس هرپس (تبخال) در هر 10 مورد، يک مورد مبتلا به اين نوع آفت هستند، اين نوع آفت ها به سرهاي نوک سوزني معروف هستند و 1 الي 2 ميلي متر طول دارند. ممکن است چندين آفت همزمان در دهان رخ دهد و حتي ممکن است تعدادي از اين آفت ها به يکديگر متصل شده و شکلي نامنظم به خود بگيرند. اين نوع آفت هاي هرپس بين يک هفته الي دو ماه طول مي کشد. برخلاف نامي که دارند اين نوع آفت ها ارتباطي با تبخال ندارند.
علت آفت دهان
علت آفت دهان هنوز مشخص نيست. اين نوع زخم دهاني عفوني نيستند و آفت دهان واگيردار نيست. در بسياري از موارد اين نوع زخم ها بدون هيچ دليل ظاهري در افرادي که تن سالمي دارند روي مي دهد. در بعضي از موارد آفت ها به علت برخي بيماري ها روي مي دهد.
علت آفت دهان عبارت اند از:
آسيب قرار گرفتن نامناسب پروتزهاي دنداني، خراشي که بر اثر کشيدن شديد مسواک روي مي دهد. تغييرات هورموني در بعضي از زنان زخم هاي دهان قبل از قاعدگي روي مي دهد. در بعضي ديگر از زنان زخم آفت هاي دهاني بعد از يائسگي روي مي دهند. ترک دخانيات در بعضي از افراد پس از ترک دخانيات دچار آفت هاي دهاني مي شوند. فقر آهن و برخي ديگر از ويتامين ها نظير B12 و اسيد فوليک ممکن است دليلي بر ايجاد زخم هاي دهاني محسوب شود. به ندرت حساسيت هاي غذايي علت آفت دهان است.آفت هاي دهاني در بعضي از خانواده ها وجود دارد. بنابراين عامل ژنتيک ممکن است علت آفت دهان در اين خانواده ها باشد. در بعضي از افراد استرس و اضطراب علت آفت دهان است.
برخي از داروها مي تواند منجربه ايجاد زخم آفت شوند:
نيکورانديل داروهاي ضد التهابي نظير ايبوپروفن جايگزين هاي خوراکي نيکوتين تراپي برخي قرص هاي مشخص که بايد در دهان ابتدا حل شوند مثل آسپيرين برخي مواد مخدر نظير کوکائين
در هر 10 مورد از زخم آفت يک مورد مبتلا به ويروس هرپس (تبخال) هستند اين نوع آفت ها به سرهاي نوک سوزني معروف هستند
اهداف درمان هاي آفت دهان معمولا روي تسکين درد، تسريع روند بهبودي آفت متمرکز است. و هيچ گونه درماني وجود ندارد که باعث جلوگيري از ايجاد مجدد آفت دهان شود. بنابراين هيچ درماني براي زخم آفت لازم نيست. دردي که بر اثر آفت به بوجود مي آيد معمولا خفيف است. به ويژه در آفت نوع مينور اين درد بسيار خفيف است.
اقدامات عمومي به هنگام بروز زخم دهاني
پرهيز از مصرف مواد غذايي پر ادويه، آب ميوه هاي اسيدي و غذاهاي شور (نظير چيپس) که باعث بدتر شدن درد شما مي شوند. با استفاده از يک ني نوشيدني ها را بنوشيد تا از تماس مايعات با آفت دهان جلوگيري شود. (براي نوشيدني هاي داغ از ني استفاده نکنيد چون باعث سوختن گلوي شما مي شود).
هرپس دهان
از مسواک نرم استفاده کنيد. اگر پروتزهاي دندان شما نامناسب قرار گرفته اند به دندان پزشک مراجعه کنيد. اگر شما به دارويي مشکوک هستيد که شايد علت آفت دهان شما شده باشد بهتر است آن را تغيير دهيد.
براي مثال اگر شما از جايگزين هاي دهاني نيکوتين نظير آدامس نيکوتين دار استفاده مي کنيد و به آفت دهاني مبتلا شده ايد، استفاده از نوع ديگر درمان نظير برچسب هاي نيکوتين دار و يا اسپري ها مي تواند مشکل شما را رفع کند.
دهان شويه هاي نمکي (شور) : نصف قاشق چاي خوري نمک در يک ليوان پر از آب گرم حل کرده و در دهان خود بچرخانيد و تخليه کنيد. اين روش را در هر زماني که نياز داشته باشيد مي توانيد تکرار کنيد. آب نمکي که دهان خود را با آن شست و شو داده ايد را نخوريد.
داروهايي که اثرات آفت دهان را کاهش مي دهند
دهانشوي کلرهگزيدين مسکن هاي استروئيدي خمير هاي محافظتي و تسکين دهنده اسپري يا دهان شوي بنزيدامين محصولاتي که داراي عوامل بي حس کننده موقتي (سر کننده هاي موضعي) به نام ليدوکائين ژل کولين ساليسيلات آفتين ژل از بهترين داروهاي درمان آفت دهان است که توسط پزشک دنتال ايراني ثبت شده و در ايران نيز توليد مي شود.
درمان آفت دهان با نارگيل
شما مي توانيد تمامي موارد گفته شده در ليست بالا را بدون نسخه از داروخانه تهيه کنيد. پزشک شما ممکن است در صورت عدم نتيجه گيري و مفيد واقع شدن موارد ذکر شده در قسمت قبل و شديدتر شدن درد آفت دهان به شما پيشنهاد استفاده از ديگر روش هاي درماني را کند. اين درمان ها عبارتند از:
قرص هاي مسکن درمان آفت دهان
اسپري هاي تنفسي استروئيدي نظير بکلومتازون که معمولا براي آسم استفاده مي شود و مي تواند براي درمان شما مفيد واقع شود. قرص هاي قابل حل که حاوي بتامتازون استروئيدي هستند و مي توان آن را در آب حل کرد و از محلول به دست آمده براي شست و شوي دهان استفاده کرده و علت آفت دهان را از بين برد. قرص هاي استروئيدي آنتي بيوتيک ها نظير داکسي سايکلين درمان هاي خانگي آفت دهان و زخم هاي دهاني
دو درمان خانگي براي آفت هاي دهاني
1- استفاده از روغن نارگيل در درمان آفت دهان
مقداري از روغن نارگيل براي از بين بردن علت آفت دهان موثر است اين روغن را با استفاده از پنبه به صورت ضربه اي و آرام روي زخم دهان بزنيد و سپس روي زخم نگه داريد. اين روش را چند مرتبه در طول روز تکرار کنيد.
همچنين شما مي توانيد از اين روغن بر روي زخم و آفت دهان قبل از خواب استفاده کنيد. در اين صورت علت آفت دهان را از بين خواهيد برد.
روغن نارگيل درمان طبيعي براي آفت و زخم دهان است چون ترکيبات زياد ضد ميکروبي (زنجيره متوسط اسيد هاي چرب) دارد. همچنين نارگيل خواص ضد التهابي و ضد دردي دارد. اين خواص تورم و درد آفت و زخم دهان شما را کاهش مي دهد.
2- استفاده از شير نارگيل در درمان آفت دهان
شير نارگيل را قرقره کرده و دهان خود را براي چند دقيقه با آن شست و شو دهيد و سپس دهان خود را با آب تميز شست و شو دهيد. اين روش را 3 الي 4 مرتبه در روز تکرار کنيد.
شير نارگيل تازه درمان خانگي بي نظيري براي زخم و آفت دهان است. شير نارگيل خواص تسکين دهندگي دارد و مي تواند درد شما را کاهش دهد. شما با استفاده از اين روش دردتان را سريعا کاهش داده و مي توانيد به حالت طبيعي غذا بخوريد.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۱۹۰۶۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سلامت دهان و دندان موجب سلامتی قسمت‌های مختلف بدن می‌شود

زهرا سید معملی گفت: سلامت دهان ودندان به نوعی سرمنشاء سلامتی جسم، روح و روان است و حتی در سلامت اجتماعی نیز نقش آفرین بوده و می تواند در روابط اجتماعی افراد را تقویت یا در آن اختلال ایجاد کند.

وی افزود: امسال تمرکز ما این است که از تمام حوزه ها و رده های بهداشتی و درمانی برای بهبود سلامت دهان و دندان  مردم استفاده کنیم. از بهورز در روستاها تا مراقبان سلامت در شهرها، پزشکان و کارشناسان بهداشتی در تمام مراکز متعلق به حوزه سلامت می‌توانند به ما در این عرصه کمک کنند.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با بیان این که عواملی که می توانند در ناحیه دهان و دندان بیماری ایجاد کنند می توانند در بقیه قسمت‌های بدن نیز ایجاد بیماری کنند، اظهار کرد: به عنوان مثال بین بیماری های شدید لثه و دیابت ارتباط وجود دارد. این دو بیماری بر یکدیگر اثرگذار هستند. همچنین بین بیماری‌های قلبی و عروقی و بیماری‌های دهان و دندان و لثه ارتباط وجود دارد.

سیدمعلمی یادآور شد: مادر باردار نیز می‌تواند برای جنین و نوزادش از طریق بیماری‌های دهان و دندان مشکلاتی ایجاد کند. بنابراین سلامت دهان و دندان به سلامت سایر قسمت های بدن کمک شایانی می‌کند.

وی افزود: بنابراین نقش مشترک تمام افراد درگیر بهداشت و درمان در سلامت دهان و دندان مشهود است و این مساله تنها وظیفه بهداشت‌کاران دهان و دندان و دندانپزشکان نیست.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت ادامه داد: یکی از اهداف مشخص ما در سال جاری این است که از دیدگاه عامل خطر مشترک، یعنی توجه به عواملی که هم بیماری‌های دهان را ایجاد می‌کنند و هم بیماری‌های دیگر را، به مساله بهداشت دهان و دندان بپردازیم.

بنابر اعلام وزارت بهداشت، وی خاطرنشان کرد: البته در این راستا نقش ویژه متوجه بهداشت‌کاران و مراقبان سلامت دهان و دندان و دندانپزشکانی است که در بخش‌های دولتی و خصوصی کار می کنند.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با اعلام این که 17 تا 19 اردیبهشت «پویش سلامت دهان و دندان» با هدف افزایش آگاهی عمومی در سلامت دهان و دندان در سطح کشور برگزار می شود، گفت: در این سه روز برنامه های مختلفی برای دانش آموزان، مدارس و جامعه برگزار خواهیم کرد که شناساندن عوامل سلامت و بیماری دهان و دندان از جمله مهم ترین برنامه‌های این پویش خواهد بود.

سیدمعلمی در پایان دندانپزشکان بخش خصوصی و دولتی را به همکاری در این پویش برای آموزش و ارتقای سلامت دهان و دندان مردم دعوت کرد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا دندان‌درد غیرقابل تحمل می‌شود؟
  • چالش‌های سلامت دهان و دندان در ایران
  • آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا درد دندان غیرقابل تحمل می‌شود؟
  • ۱۰ راهکار ساده برای رفع بوی بد دهان
  • رئیس جامعه دندانپزشکی ایران : هزینه‌های دندانپزشکی گران نیست ؛ درآمد مردم کم است
  • هزینه های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است
  • برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دهان و دندان
  • «هزینه‌های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است»
  • سلامت دهان و دندان موجب سلامتی قسمت‌های مختلف بدن می‌شود
  • «پویش سلامت دهان و دندان» ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت برگزار می‌شود